fbpx

Šibenik je grad bogate povijesti i suvremenih atrakcija. Osvojit će vas znamenitostima i šarmom. Dok najstariji spomenici datiraju iz 11. stoljeća, ovaj grad koji je puni procvat doživio u kasnom srednjem vijeku, danas može ponuditi pregršt  zanimljivih mjesta koje vrijedi doživjeti. Pozivamo vas da krenete u istraživanje prema našoj listi od 10 atrakcija koje morate vidjeti kad ste u Šibeniku.

Katedrala sv. Jakova

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku je na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Gradila se preko 100 godina kroz 15. i 16. st. u različitim stilovima. Raniji dio je gotički, a kasniji, uključujući i kupolu, renesansni. Jedna od najzanimljivijih  značajki katedrale je na vanjskoj strani, gdje je  u nizu isklesano više od 70 jedinstvenih lica predstavljaju građane Šibenika iz 15.stoljeća.

Srednjovjekovni vrt  samostana sv. Lovre

Srednjovjekovni vrt skriven u dvorištu samostana sv. Lovre je bujna oaza gdje raste više od stotinjak vrsta začinskog i ljekovitog bilja, smokve, šipak i nekoliko čempresa.  Vrlo je jednostavne strukture u 4 polja koja dijele dvije križne staze, a u središtu je mala fontana.

Plaža Banj

S gradske plaže Banj pruža se  fantastičan pogled na stari Šibenik, a uz plažu otvorenu prije tek nekoliko godina možete zaigrati odbojku na pijesku ili se osvježiti u obližnjem baru. Najbliža pješčana plaža nalazi se nekoliko kilometara dalje u Solarisu. Bijela plaža višestruko je nagrađivana za sadržaje i kakvoću mora.

Aquapark

Posjet Aquaparku odlična je zabava za sve generacije. Pronađite osvježenje od velikih vrućina  u prvom i jedinom Aquaparku u Dalmaciji na samo 5 kilometara od centra grada. Spustite se niz Lijenu rijeku, spuštajte niz tobogane ili stanite ispod velike bačve koja izlijeva 1200l vode po posjetiteljima svakih nekoliko minuta! Vodena avantura čeka na vas.

Sokolarski centar

Sokolarski centar smješten u mirnom okolišu  guste borove šume u šibenskoj Dubravi, samo 8 km od središta Šibenika. Jedinstveno je mjesto gdje se posjetitelji mogu naći oči u oči sa sokolom, i naučiti mnogo o životu ptica grabljivica.

4 šibenske tvrđave

Šibenske 4 tvrđave nezaobilazne su atrakcije s pogledom koji oduzima dah. S tvrđavom sv. Mihovila izgrađenom u  11.st.  počinje povijest Šibenika. 2014. je obnovljena,te je na njoj otvorena ljetna pozornica na kojoj se odžavaju glazbeni i scenski spektakli. Tvrđava sv. Ivana, kao i tvrđava Barone bile su jako važne za obranu grada od Turaka u kasnom srednjem vijeku. U rujnu 2014. Bile su kulisa za  snimanje scena iz 5. sezone iznimno popularne serije Game of Thrones. Tvrđava Sv. Nikole atrakcija je koja vas dočekuje na ulazu u kanal sv. Ante. Odlično je sačuvana i vrlo zanimljiva svima koji u Šibenik dolaze s mora.

Muzej grada Šibenika

Šibenski muzej smješten je u bivšoj Kneževoj palači u neposrednoj blizini katedrale. Prikazuje povijest Šibenika i Hrvatske uz mnogo multimedijskih sadržaja. Cjelokupan fundus Muzeja podijeljen je na arheološku zbirku, kulturno-povijesni odjel i odjel novije povijesti. Stalni postav broji oko 150.000 izložaka.

Dalmatinsko Etno selo

Posjetite mjesto gdje žive stari običaji. Dalmatinsko selo u Solarisu vraća nas natrag kroz vrijeme.  Krenite u šetnju uskim kamenim ulicama kroz Etno Selo i saznajte kako se nekoć tkalo, pravilo ulje i pekla rakija.  Sve to će vam pokazati tradicionalno odjeveni majstori  zanata koji rade u malim kućama i radionicama. Tradicionalne kamene kuće i stari mlinovi stvaraju zaista poseban ambijent. Posebno je zanimljivo u ugodnom ozračju  promatrati pripremu jela ispod peke, a svakako to jelo onda i kušati.

4 bunara

4 bunara nalaze se na istoimenom trgu  u blizini katedrale sv. Jakova. Za njihovu gradnju, kao i za prvu fazu katedrale,  zaslužan je  Juraj Dalmatinac. U srednjem vijeku bili su glavni izvor pitke vode u Šibeniku, a danas su atrakcija koju morate doživjeti.

Šetnica kroz kanal sv. Ante

Šetnica kroz kanal sv. Ante otvorena je prije dvije godine. Postala je novo omiljeno okupljalište Šibenčana. Panoramski pogled na cijeli grad Šibenik pruža se velikim dijelom staze i s nekoliko vidikovaca.

Šibenik je grad koji broji 24 crkve, 4 tvrđave i 4 bunara, najviše kamenih stuba u gradskoj jezgri u Hrvatskoj– čak 2851. Smješten u slikovitom zaljevu osvojit će vas na prvi pogled. Sigurno ćete se poželjeti vratiti otkrivati njegove ljepote i atrakcije još mnogo puta.

Leave a Reply

Call Now Button