fbpx

5 Lokacija koje morate posjetiti u Istanbulu

Želite znati zanimljivost o jednoj od najvećih tržnica na svijetu? Ako se ne ” cjenkate”ovdje će se uvrijediti 🙂 Znate li da se u Velikom Bazaru nalazi 3000 dućana koji svakodnevno privlači između 250 i 400 tisuća posjetitelja. Iskreno Istanbul je neosporno jedan od najljepših i življih gradova na svijetu. Spoj istoka i zapada svojim posjetiteljima, osim bogate povijesti što nije manje bitno itekako ima što za ponuditi. Za istinski doživljaj Istanbula potrebno vam je minimalno tjedan dana, ipak je to grad koji svojim atrakcijama i skrivenim kutcima krije mnoga obilja. Ipak pitanje jest što izdvojiti te vam istaknuti iz mase i učiniti ih prioritetnima? Mada sve ovisi o ukusu pojedinca ukazat ćemo vam na par lokacija koje su obvezne za vidjeti ako ste u posjeti ovome zaista zanimljivome gradu.

Aja Sofija
Nekada grčka ortodoksna bazilika kroz povijest je pretvorena u Džamiju u kojoj je danas smješten muzej. Napominjemo ako ju želite pogledati kako spada trebat će vam nekoliko sati tako nije na odmet otići u ranim jutarnjim satima.

Sultan Ahmed ili plava džamija

Nalazi se upravo nasuprot Aja Sofije. Ova povijesna džamija izgrađena između 1609. i 1616. te je jednako predivna za vidjeti kako izvana te iznutra. Za potpuni doživljaj njene ljepote treba vam nekih 30-ak minuta, mada napominjemo da redovi znaju biti podugački. A bitna informacija koju napominjemo ulaz je besplatan!

Veliki bazar

Ovo uistinu jest jedna od najvećih tržnica na svijetu, gdje se nalazi preko 3000 dućana gdje doslovno možete naći od “igle do lokomotive”. Ovo mjesto nikako ne smijete propustiti u posjeti Istanbulu te usavršite svoju sposobnost cjenkanja:)

Topkapi palača

Jednom od glavnih rezidencija osmanskih sultana, danas je muzej koji sadrži veliku kao i vrijednu kolekciju spomenika i umjetnina. Samim time što je ovo jedna od top destinacija za posjetiti budite spremni na redove koji znaju biti podugački te možete čekati po nekoliko sati. Stoga imajte na umu da je strpljenje zlato jer zaista imate nešto prekrasno za vidjeti.

Bospor

Mada Istanbul ima jako mnogo atrakcija ovo je jedna koju definitivno treba spomenuti jer je “žila kucavica grada”. Na vama je odluka hoćete uživati u vožnji brodom ili pak u pogledu s obale. Iskreno ćete se diviti tjesnacu koji odvaja europski od azijskoj dijela Istanbula. Na obali možete pronaći neke od najboljih restorana, a što je još bolje možete na obližnjoj ribarnici kupiti ribu koju će vam restorani bez problema pripremiti. Zato uživajte u specijalitetima koje se nude po relativno pristupačnim cijenama te si osigurajte večeru koja će vas očarati okusima i mirisima koje samo orijent može pružiti

Leave a Reply

Call Now Button