fbpx

U svijetu je poznato da je Amsterdam cijenjen po visokom stupnju tolerancije i međukulturalnom razumijevanju, što mnoge dodatno potiče da ga posjete. Nalazi se među gradovima koji posjeduje najveći broj muzeja na svijetu, ali nemojmo se lagati ne idemo u Amsterdam baš zbog toga:) Ono je glavni grad Nizozemske te šesta metropola u Europi. Zato imamo dužnost da vas jednostavno uputimo na 5 top zanimljivosti koje svakako trebate vidjeti tijekom posjeta ovome malo je reći zanimljivom gradu.

1.Iznajmite bicikl

Znate da u Amsterdamu biciklisti imaju više prava od vozača automobila?
Tvrdnja je donekle i točna jer je jedan od rijetkih gradova koji je cijeli prilagođen za bicikliste, posebnu pažnju treba skrenuti da postoje semafori za bicikliste, zato pratite štih grada i iznajmite bicikl.

2.Pogledajte “prekrasnu” arhitekturu u Crvenoj četvrti (De Wallen)

Hajde što ćemo se zavaravati jasno da moramo spomenuti poznatu Crvenu četvrt, ipak je to najmultikulturnija četvrt u Europi. Samo što su izlozi umjesto cipelama i odjećom obogaćeni djevojkama bez gore navedenog. Nemojte se iznenaditi ako tamo dobijete kakvu ponudu za intimno druženje i to ne od strane samo žena već i muškaraca. Francuski pisac Albert Camus jednom je prilikom zapazio da krugovi gradskih kanala nevjerojatno liče na poznate Danteove krugove pakla te da je položaj ove četvrti upravo na takvom mjestu. Neki izlozi imaju navučene zastore, što znači da je djevojka na poslu.
Pa čujte,sve je to za ljude:)

3.Uživajte u labirintu kanala

Jednostavno uzmite jedno poslijepodne da se doslovno izgubite između kanala po kojima je Amsterdam daleko poznat. Stariji dijelovi grada ispresijecani su kanalima na kojima su brojne stare građanske kuće, a kako ima oko 160 kanala s pravom se naziva “Venecija sjeverne Europe”. Kanale možete pratiti pješke, biciklom a oni spretniji skuterom. U svakom slučaju ovo je iskustvo koje ćete pamtiti.

4. Caffe shopovi

Ok, nećemo se zavaravati pa trebamo napomenuti da se u Amsterdamu nalazi veliki broj caffe shopova. Već određeno vrijeme Nizozemci najavljuju ukidanje caffe shopova ali ipak oni su grana koja donosi najviše prihoda. Ako ne znate što predstavljaju poznati coffeeshopovi to sigurno nije samo kava, budući da je marihuana legalna u Nizozemskoj. Vjerojatno ćete osjetiti karakterističan miris posvuda, a usput doista se nalaze mjesta koja nude vrhunsku kavu. Također što se same hrane tiče ondje ima jako dobrih međunarodnih restorana gdje možete probati vrhunske indonezijske specijalitete zahvaljujući vezi zemlje sa svojom bivšom kolonijom. Nemojte otići a da niste probali tradicionalno jelo Hotchpotch, koje je u osnovi kombinacija pire krumpira i povrća, a služi se sa slaninom ili mesnim okruglicama. Pa dobar tek!

5. Posjetite kuću Anne Frank

Vjerujemo da ste sigurno čuli za ime ove mlade djevojčice čiji je životni san bio izdati roman. Na žalost želja joj se za vrijeme njenog života nije ispunila, ipak poznata je autorica Dnevnika gdje je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju za vrijeme Drugog svjetskog rata. Rođena je u Frankfurtu a većinu života provela je u Amsterdamu gdje je pobjegla njena obitelj kada su Židovi postali nepoželjni u Njemačkoj. Dnevnik je dobila na svoj 13. rođendan kao poklon od svog oca Otta. Zato nikako nemojte otići iz Amsterdama da ne posjetite kuću u kojoj se nalaze skrivene prostorije gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata nastalo ovo djelo.

Leave a Reply

Call Now Button