6 zanimljivosti koje ne znate o Hrvatskoj

1. Druge najveće zidine na svijetu

Stonske zidine su druge najveće zidine na svijetu, odmah poslije Kineskog zida. Ukupna dužina im je 5,5 kilometara, a sadrže 40-ak kula i 5 tvrđava. Nastale su 1334. godine za vrijeme Dubrovačke Republike.

2. Prvi torpedo u svijetu

Prvi torpedo nastao je u Rijeci, a zajednički su ga stvorili hrvatski inženjer Ivan Lupis i engleski inženjer Robert Whitehead. Prvi prototip torpeda stvorio je 1860. godine Ivan Lupis, a nakon toga 1864. godine zajedno sa Robertom Whiteheadom stvaraju prvi torpedo. Razvili su tvornicu u Rijeci koja je počela masovno proizvoditi ovo oružje.

3. Najvažniji muški modni dodatak

Povijest kravate započinje kada su Hrvati na svojstven način počeli vezivati rupce oko vrata. Taj “hrvatski stil” oduševio je Parižane te su oni usvojili novi modni dodatak koji se nosio “a la Croate” pa je tako i nastao naziv kravata. Kravata je brzo ušla u tadašnju gradsku modu i osvojila Europu i ostatak svijeta.

4. Svjetski poznati dalmatinski psi

Dalmatineri dobili su naziv po našoj poznatoj regiji Dalmaciji. Prvi psi potječu iz Egipta koji su došli preko Grčke u Dalmaciju gdje su se i zadržali. Prva imena ove pasmine su bila: dubrovački gonič i dalmatinski ptičar. Kako je Dubrovačka Republika bila velika trgovačka sila, pomorci su ih uzimali i proširili po cijelom svijetu. Tako je stigao u Englesku gdje se uzgoj proširio pod nazivom “dalmatian dog”.

5. Prva čokolada s rižom na svijetu

Prva čokolada s rižom u svijetu osmišljena je u Zvečevu 1964. godine, pod brendom Mikado. Još jedna zanimljivost jest da je Zvečevo 1957. godine proizveo najstariji brend u regiji “Braco i Seka“ te je prodana više od 1,4 milijardi čokolada.

6. Najmanji grad na svijetu

Hum je najmanji grad na svijetu. Nalazi se u srcu Istre. Bio je jedan od najpoznatijih središta glagoljaštva u Istri. Postoji legenda o nastanku koja kaže da je Hum posljednji nastali grad u dolini rijeke Mirne, pa je za njega ostalo malo kamenja te su divovi izgradili najmanji grad na svijetu.

Leave a Reply

poziv