fbpx

Biserna tajna jezera Ohrid

Biserna tajna Ohridskog jezera

 

jezero orhid

 

Slažete se da u jezerima ima nešto posebno, djeluju opuštajuće i smirujuće te su savršena mjesta za godišnji odmor,romantično putovanje ili obiteljski „bijeg“ od užurbane svakodnevice. Savršeno mjesto za boravak je Ohrid i posjet prekrasnom Ohridskom jezeru. Ovaj grad s okolicom nude pregršt zanimljivosti za istraživanje.

 

ohrid makedonija

 

Jezero Ohrid

Posebno treba istaknuti predivno Ohridsko jezero koje se nalazi na granici Makedonije i Albanije. Nastalo je prije ledenog doba i jedno je od najstarijih u Europi. Specifično je po tome što je u vodama jezera sačuvano nekoliko endemskih vrsta te je 1980 godine grad Ohrid i Ohridsko jezero proglašeni Svjetskom baštinom te se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.Na obalama jezera nalaze se gradovi Ohrid i Struga u Makedoniji, te Podgradac u Albaniji. Posjet Ohridu omogućit će vam istraživanje ribarskog sela Kanea, gdje je iznad jezera na hridi smještena najpitoresknija crkva u blizini Ohrida izgrađena prije uspona Osmanskog carstva,vjerojatno u 13. Stoljeću.  Ohrid se također naziva i Balkanskim Jeruzalemom zbog broja crkvi kojih je pretpostavlja se 365.

 

putovanje makedonija

 

Ohridski ljetni festival

Rezervirajte vožnju brodom i istražite jedno od najstarijih jezera u Europi. Također istražite antičko ohridsko kazalište koje je u rimsko doba bilo korišteno za gladijatorske borbe a u suvremeno doba  služi kao pozornica Ohridskog ljetnog festivala.!

 

biseri makedonija

 

Ohridski biseri

Ohridsko područje poznato je po ohridskim biserima, tako da znate što potražiti u suvenirnicama. Emulzija je najbitnija za premazivanje bisera,čija se receptura prenosi isključivo muškim članovima obitelji a izvlači se iz ljuski ribe plašice koja je specifična za jezero Ohrid. Treba napomenuti da u Ohridu samo dvije obitelji izrađuju perle po originalnoj recepturi.

 

Ako smo Vam zagolicali maštu te probudili putnika u Vama, požurite, ostao je još ograničen broj mjesta za putovanje u Makedoniju te posjet jezeru Ohrid. Više informacija o Putovanju u Makedoniju možete saznati na sljedećoj poveznici:
Putovanje u Makedoniju

Leave a Reply