fbpx

Ovo samo sjedište nekoć moćnog Habsburškog carstva čak i danas ukazuje na svoju ljepotu omeđenu Ringom koja se najviše koncentrira u središtu grada. Zbog svoje bogate ostavštine iz doba Habsburgovaca, ono ponosno drži ime kao vjerodostojna europska kulturna prijestolnica. Beč danas također predstavlja iskonsku europsku kulturnu prijestolnicu. Povijest Beča kao jedne od najvažnijih europskih metropola daleko seže zbog svoje znamenitosti i zanimljivosti.  Sve počinje s rimskim naseljem Vindobonom osnovanim u 1. stoljeću prije Krista,zbog same svrhe čuvanja rimske granice. Zbog same propasti u Carstva u 5 stoljeću predstavlja početak brojnih sukoba, gdje je Vindobona često vila pred sukobima drugih strana. Zahvaljujući obitelji Babenberg tj. samom jačanjem njihove moći Beč napokon dobiva svoju iskonsku važnost te sredinom 12. Stoljeća postaje središte njihove veće geografske cjeline Ostarrichi iz koje će se kasnije razviti Austrija.

Jeste li znali?

To vrijeme početak je I samog vinarstva u tom podneblju, a sami vinogradi održali su se sve i do danas. Vinske konobe posebna su atrakcija među turistima a posebno se ističe četvrt Grinzing. Danas Beč ponosno predstavlja više od deset sveučilišta što državnih što privatnih, no ‘matično sveučilište’ i dalje je uvjerljivo najveće. Nemojmo zaboraviti devet Nobelovih nagrada prema kojima je čak sedam osvojeno u razdoblju od samo 22 godine, točnije u razdoblju od 1914-1936. Godine.  Nakon samog oslobađanja od turske ovlasti napokon započinje najdinamičnije razdoblje u bečkoj povijesti. Tada se otvaraju prve kavane koje su s vremenom postale prava bečka “institucija”. Također sljedećih dvjestotinjak godina izgrađena je  većina građevina zbog kojih Beč dan danas spada pod jednim od najljepših europskih gradova. Slavni Ringstrasse zahvaljujući  caru Franji Josipu polovicom 19.–og stoljeća kada su napokon srušene obrambene zidine koje su bile potpuno neučinkovitije.Ovako velik grad bio je dostojan golemog carstva kojim je upravljao, no uskoro je uslijedio Prvi svjetski rat, nakon kojega Beč postaje glavni grad Austrije.

Suvremeni Beč

Ovu polovicu 20-og stoljeća obilježava razvoj samog grada. Također 1978 godine otvorena je prva linija podzemne željeznice koja danas ponosno nosi titulu današnjoj kralježnici javnog prometa u Beču ,inače poznatog kao grada s najboljim europskim sustavom javnog prijevoza.

Znamenitosti koje trebate posjetiti:

Počevši od zgrade Opere ( Staatsoper) te do Gradske vijećnice ( Rathaus) kao i najveći dio bečkih znamenitosti koje možete vidjeti oko Ringa. Dvije najupečatljivije građevine uz Ring jesu Parlament, koji svojom arhitekturom otkrivaju inspiraciju starogrčkih hramova, te carska palača Hofburg. Koja je posebna po brojna raskošna krila i dvorišta u kojima se skrivaju vrijedne povijesne zanimljivosti, od kojih su posjetiteljima najinteresantnije upravo one koje su vezane uz caricu Sisi, najpopularniju stanovnicu tih odaja. Također prekrasnu katedralu  SV. Stjepana koja glavnog gradski simbola čija povijest seže od čak samog 12.-og stoljeća. Kao pravi carski grad kako s pravom ima nositi tu titulu posjeduje brojne dvorce gdje su najpoznatiji Belvedere sa svojim vrtovima, te Schönbrunn, koji je pod zaštitom UNESCO-a i gdje se nalazi Tiergarten, također morate posjetiti i najstariji zoološki vrt na svijetu.

Muzejska četvrt, naziv je najpoznatijeg kulturnog dijela grada, koji je ujedno i osma najveća muzejska četvrt na svijetu. Ako vam ni to nije dosta, onda znajte da se nedaleko nalaze i Muzej povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum, KHM), Prirodoslovni muzej (Naturhistorisches Museum, NHM) te Albertina. Umjetnost zaista krasi ovaj grad, kako ona suvremena koju simbolizira popularna Hundertwasserhaus, čije šarene boje i oblici kao da lebde, tako i one iz prošlosti, što se može vidjeti po brojnim spomenicima velikanima poput Mozarta, Beethovena, Schubertai li Straussa.

Beč kao grad gastronomije!

Ako želite osvježiti nepce savršenom kuhinjom Beč je savršena destinacija za vas! Bečki šnicl kao i Sacher torta već dugo nije nadmašena! Scher torta ima svoju posebnu povijest koju svakako trebate čuti, jer kao sve u životu što biva neočekivano tako jest i ispala ona. Početkom 19. stoljeća, gospodin Metternich zahtijevao je za jedno važno primanje poseban desert, no glavni kuhar nije bio u mogućnosti izvesti isto zbog bolesti te ga je zamijenio šesnaestogodišnji šegrt Franz Sacher koji je uz pravo čudo uz malo jaja, maslaca, čokolade,marmelade od marelice i preljevom preko toga napravio slasticu glavnim specijalitetom cijele Monarhije. Posjetite poznatu slastičarnicu Demel koja  još jedina ima pravo koristiti ime Sacher. Jedina je razlika u tome što se u njihovoj torti marmelada od marelica nalazi odmah ispod čokoladnog preljeva, za razliku od originala, gdje je smještena u sredini torte. Beč je neosporno kulturno središte Austrije i jedna od svjetskih muzičkih metropola opravdano nazvanim gradom glazbe gdje su djelovali mnogi slavni skladatelji, primjerice Strauss, Mozart, Beethoven I Haydin. U ovome gradu možete napraviti savršen sklad mira I akcije zahvaljujući bogatoj ponudi kavana, aktualnoj ugostiteljskoj I trgovačkoj ponudi te brojnim događajima na kojima se okupljaju poznati I slavni. Uživajte u ljepotama ove prekrasne destinacije I iskoristite svaku minute svog vremena u istraživanju istinske ljepote koju će vam garantirano pružiti.

 

Naravno, kao uvijek najpovoljniji i najlakši način da putujete do Beča! Saznajte više informacija o autobusu iz Zagreba za Beč  

Leave a Reply

Call Now Button