fbpx

Nedvojbeno Rim je jedan od najljepših gradova svijeta koji očarava svojom bogatom i burnom povijesti s kojom ste većinom upoznati. Sigurno znate priču o Romulu i Remu koji su osnovali ovaj veličanstveni grad, no to je samo jedna od priči na kojima se ovaj grad zasniva.
Tokom vašeg putovanja u Rim Nije upitno da će vas oduševiti svojom arhitekturom, poviješću, umjetnošću te susretljivim ljudima te ćete ga sigurno htjeti posjetiti još koji put. Uglavnom Rim je grad koji trebate doživjeti koristeći nožni pogon 🙂 Ovakve znamenitosti jednostavno trebate doživjeti i istražiti a ne samo pojuriti kraj njih. Bez obzira koliko vam putovanje traje u rekordnom roku možete doći u dobru formu jer na doslovno svakom koraku imate nešto zanimljivo što će vam “ukrasti” pozornost i natjerati vas da stanete bar minutu. Bogatstvo ukrasa kojima su crkve ukrašene doslovno će vas pomamiti da posjetite svaku od njih.
Kava- jeftinije ćete proći ako uzmete caffe to go, nego da sjednete u kafiću. Tako ušparate do 2 eura, a uvijek imate negdje za sjesti. (malo snalažljivosti)

Kod samih restorana preporuka je zavući se u male uličice, savjet je lagani bijeg od glavne ulice. Inače rimski specijaliteti su Pasta Carbonara, pizza Diavola, Saltimbocca alla Romana, Suppli (kroketi od riže) te artičoke na razne načine te neizostavno vrhunsko talijansko vino. Hrana u malim restoranima nije sigurno “lošija” i nemojte misliti da su to loši restorani jer upravo su ti puni svaki dan i vjerojatno ćete malo pričekati slobodno mjesto.
Od znamenitosti grada sigurno ćete se zaljubiti u Španjolske stube i Fontanu di Trevi, ma doslovno i kamenčić koji “šutnite” u Rimu ima svoje povijesno značenje.
Obavezna stvar kod putovanja u Rim je popiti kavu kraj fontane ispred grandioznog Pantheona i obavezno napravite selfi na Španjolskim stubama. Kad smo kod selfija Rim je savršeno mjesto za cjenkanje oko selfie štapa, više od 5 eura neka vam ne ide iz novčanika i vješto izvježbajte vještinu cjenkanja.

Ono što će vam oduzeti dah za vašeg putovanja u Rim sigurno je Sikstinska kapela, jer sami spokoj i tišina će vam ostati vječno zapečaćena a pogled na veličanstvene freske slavnih umjetnika nikada nećete zaboraviti. Dakako najljepši je svod koji je oslikao slavni Michelangelo na kojem je pokazao veličinu svog vizionarskog duha i talenta.
Što se tiče shoppinga malo je slabiji nego u Milanu, ali toliko da znate ulica s malo finijim markama poput Hermesa, Prade, Louis Vuittona, Chloea, Jimmy Chooa, Burberryja i ostalih zove se Via Condotti, a nalazi se preko puta Španjolskih stuba. Ulica s malo jeftinijom odjećom kao što je Zara i H&M je Via del Corso. Ipak ako ste u potrazi za cipelama, torbom ili muškim odjelom, ovdje ćete naći proizvode najbolje kvalitete po izrazito povoljnim cijenama.
Također kako Rim nema puno javnih wc-a, svaki vam restoran po zakonu treba dozvoliti korištenje istog tako pitajte bez ustručavanja.
Isto mali naputak ako u restoranu usluga nije uključena u cijenu od turista se očekuje napojnica od 10% iznosa računa. Također posjet svim crkvama u Rimu je besplatan te razgledavajte bez brige i pazite kad prelazite cestu jer u Rimu su svi u žurbi tako brz pješak je spašen pješak:)

 

Pogledajte kompletnu ponudu višednevnih putovanja.

Leave a Reply