Otkrite znamenitosti Bjelovara

Bjelovar je grad pun kulture i znamenitosti te se ima puno toga za vidjeti. Mi smo vam izvukli najzanimljivije znamenitosti Bjelovara.

 

KATEDRALA SV TEREZIJE AVILSKE

Katedrala sv. Terezije Avilske u Bjelovaru stolna je barokna crkva Bjelovarsko-križevačke biskupije. Nalazi se u središtu grada Bjelovara na Trgu Eugena Kvaternika. Postala je katedralom 2009. godine, do tada je bila župna crkva.

Na poziv vojne uprave u Bjelovar su 1761. godine došli braća Hubert i Ignacij Diviš, po nacionalnosti Česi, pripadnici crkvenog reda pijarista, koji su odgajali djecu i mladež. Zatekli su u Bjelovaru malu kapelu, pa su odlučili sagraditi crkvu.

Temelj je položen 10. travnja 1765. godine, a kamen temeljac 12. svibnja iste godine. Crkva je sagrađena 1770. godine, a blagoslovljena 15. listopada 1772. godine na blagdan sv. Terezije Avilske. Sat je postavljen na toranj 1774. godine. Zagrebački biskup Josip Galjuf posvetio je crkvu 15. listopada 1775. godine. U crkvu je stalo oko 1.000 ljudi. Ispod crkve nalaze se podzemni hodnici za pokapanje, ali je u njima pokopano jako malo ljudi.

Crkva je nazvana po sv. Tereziji Avilskoj, španjolskoj svetici i crkvenoj naučiteljici. Ona je bila svetica zaštitnica austrijske carice Marije Terezije, koja je osnovala Bjelovar 1756. godine.

Potres iz 1880. godine oštetio je crkvu i župni dvor. Crkvu je obnovio arhitekt Hermann Bolle 1888. godine, a 1896. crkva je temeljito obnovljena iznutra.

Crkva sv. Terezije Avilske bila je župna crkva za cijeli grad Bjelovar i bližu okolicu do 1980. godine kada su osnovane nove župe sv. Antuna Padovanskoga i sv. Ane.

Jedna granata pogodila je crkvu i usmrtila tri žene 29. rujna 1991., za vrijeme oružanog sukoba u Bjelovaru između Hrvatske vojske i JNA. Poginulim ženama podignuta je spomen-ploča na pročelju župnog ureda.

Dana 5. prosinca 2009. papa Benedikt XVI. utemeljio je Bjelovarsko-križevačku biskupiju s prvim biskupom Vjekoslavom Huzjakom pa je crkva postala katedrala sv. Terezije Avilske.

FONTANA POVRATAK PANONSKIH KITOVA

“Povratak panonskih kitova” ili “Generacije koje odlaze” inspirirana je knjigama poznatog bjelovarskog književnika Gorana Tribusona ali i vječnim problemom grada, kako zadržati mlade ljude. Autor je i sam mladi bjelovarčanin Zdenko Dubovečak koji svoj životni kruh kao i Tribuson zarađuje u Zagrebu.

Fontana je smještena uz gradski Korzo, na gradskoj špici, nekadašnjem popularnom okupljalištu bjelovarskih “kitova”, kako ih naziva Tribuson, uz gradsku kavanu sa terasom, nekadašnje simbole noćnog života grada koje su danas zamijenila neka druga zdanja, a noćni život grada preselio se u bezbrojne kafiće i pokoji diskoklub.

NARODNA KNJIŽNICA PETRA PRERADOVIĆA

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar osnovana je 1946.g., osnivač Općina Bjelovar, nastavlja bogatu tradiciju javnih knjižnica i čitaonica grada Bjelovara. Iako je Bjelovar relativno mlad grad, nastao prije 250 godina (1756.g.), u doba Marije Terezije, i utemeljen prvenstveno iz vojnih razloga, u njemu se organizirano čita više od 170 godina.

Črnja Tours Vam nudi priliku i da se sami uvjerite u ljepote našeg znamenitog Bjelovara. Črnja Tours svojom širokom mrežom linija omogućava  dolazak iz:

 

ZAGREBA

 

DALMACIJE: Zadar, Vodice, Šibenik, Split

 

ISTRE: Rijeka, Pula, Pazin, Rovinj, Poreč, Novigrad, Umag

 

PODRAVINE: Vrbovec, Đurđevac, Pitomača, Virovitica, Slatina, Donji Miholjac

 

SLOVENIJE: Ljubljana, Koper

 

ITALIJE: Trst

 

AUSTRIJE: Graz, Beč, Salzburg

 

SLOVAČKE: Bratislava

 

NJEMAČKE: Rosenheim, Munchen, Augsburg, Ulm, Stuttgart, Pforezheim, Karlsruhe, Mannheim, Frankfurt

 

 

 

Uglavnom iz ovih gradova vozimo 2 puta dnevno svaki dan i za sve normalno vrijedi i povratak. Kao što možete vidjeti Črnja Tours djeluje u 7 država što nas čini jednom prije svega sigurnom i profesionalnom tvrtkom. Grad Bjelovar smo povezali sa 45 gradova.

 

 

Črnja Tours ima najjeftinije cijene na tržištu, te mnoge popuste pogotovo u gore navedenim relacijama. Kartu možete kupiti preko naše Internet prodaje ili u autobusu uz prethodnu rezervaciju na naš info broj (+385 91 3030 356). Što se tiče autobusa i voznog parka, ne trebate se brinuti jer imao jedan od najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj. Naši autobusi su visoko opremljeni te pružaju besplatni Internet (free wi-fi), utičnice, više mjesta između sjedala. Aktivni smo i na društvenim mrežama na Facebooku i na Instagramu. Naša preporuka je da redovito pratite naše društvene stranice jer imamo pregršt nagradnih igra sa vrijednim nagradama, pa tako da i osvojite nešto.

 

 

Putujte s nama i uvjerite se zašto nam se putnici stalno vraćaju !!!

 

S poštovanjem vaš Črnja Tours

Leave a Reply

Call Now Buttoninformacije