fbpx

Putovanje u Rumunjsku i Mistični Dvorac Grofa Drakule

Poželjeli ste sebi priuštiti kvalitetan odmor,ali također da slobodno vrijeme provedete upoznavajući nova mjesta, ljude, kulturu onda je Rumunjska opravdano izbor za vas. Sadašnje vrijeme često spomenuta zbog političkih, gospodarskih a nama najbitnije turističkog konteksta. Rumunjska je nedvojbeno zemlja koja će vas kao pojedinca pozitivno iznenaditi kulturom koju nudi te turističkom ponudom koju kontinuirano razvija.


Bukurešt
Nekoć poznat pod pojmom Pariz Istoka ili Balkana, danas se pomno redefinira spajajući svoju povijest i moderni identitet. Jeste li znali da je Bukurešt bio prvi grad u Europi koji je osvijetljen javnom u to vrijeme petrolejskom rasvjetom? Obavezno morate vidjeti najveću administrativnu građevinu u svijetu Rumunjski parlament, koji veličinom nadmašuje američki Pentagon. Ovaj prekrasan grad veže još mnoštvo drugih znamenitosti koje će vas očarati i zaokupirati tako da se nećete trebati brinuti gdje kvalitetno utrošiti svoje vrijeme za odmor i avanturu.

Želite opustiti dušu uz bogatstvo zelenila i prirodnih ljepota? Onda je Transilvanija definitivno destinacija koju trebate posjetiti. Zaljubljenici u prirodu će nedvojbeno pronaći mjesto za sebe zbog šumskog prostranstva, relaksirajuće atmosfere, toplih gradova od kojih se ističe Brasov i Sighisoara – oba pod zaštitom UNESCA te dva vrlo poznata dvorca. Dvorac Paleš koji nosi titulu jednog od najljepših europskih dvoraca te najveće atrakcije južne Rumunjske dvorac Bran kojeg godišnje posjeti pola milijuna turista te obožavatelja vampirskih priči u potrazi za mitovima i legendama vezanih uz slavnog grofa.

Mističnost grofa Dracule
Najpoznatijeg svjetskog vampire stvorio je irski pisac Bram Stroker u svom gotičkom horor romanu Drakula iz 1897. godine, pritom treba napomenuti da Stroker nikada nije posjetio Rumunjsku što dodatno očarava jer u svom romanu savršeno opisuje do najmanjeg detalja dvorac za koji se danas zahvaljujući slavnom piscu naziva Drakulinim domom.
Građevina je sagrađena za svrhe obrane od otomanske invazije a kasnije je služio kao granična kontrolna točka između Transilvanije i Vlaške. No ono što sve zanima tko je uzor za Stokerove kreaciju najslavnijeg vampira.
Mada se ime Dracula čulo zahvaljujući fiktivnoj priči o vampiru iz Transilvanije, grof drakula Vlad Tepeš doista je bio stvarna povijesna ličnost zaista zapanjujućeg životnog puta. Vlad Tepeš rođen je 1431. Godine na području današnje Transilvanije u Rumunjskoj, no unatoč popularnom vjerovanju u stvarnosti nije imao nikakve veze s Transilvanijom. Njegov otac također je bio vladar, ali ne Transilvanije. Posjedovao je imanje u Sighisoaru (Transilvanija) međutim nije sigurno jeli Vlad III. rođen tamo ili u Trgovišću koje je bilo pod vladavinom njegovog oca u Vlaškoj. Mađarski kralj Sigismund, uključio je Vlada II. u viteški red pod nazivom Red Zmaja. Tako je Vlad II. Dobio novo prezime „Dracu“, što je stara rumunjska riječ za zmaja. Njegov stariji sin, Vlad III. dobiva naziv „sin zmaja“, što se na starom rumunjskom jeziku izgovara Drăculea, odatle i naziv Dracula. Vlad II. 1442. godine pozvan je na diplomatski sastanak i pregovore sa sultanom Muradom i sa sobom poveo sinove Vlada III. i Radua. No na kraju je to bila ipak obična klopka gdje sve troje bivaju zarobljeni i postaju turski taoci. Vlad II je ubrzo pušten dok su sinovi ostali u zatočeništvu. Mada se prema njima dobro odnosilo, ipak nije pomoglo da Vlad III. ne razvije netrpeljivost prema Osmanlijama upravo zbog zatočeništva dok se mlađi brat bolje prilagodio te postao osmanski vazal. I447. godine nakon izgubljene bitke Vlad II je svrgnut s vlasti te ubijen od strane feudalaca u izdaji , kasnije je ubijen i njegov najstariji sin Mircea tako da novi gospodar Vlaške postaje Vlad III.
Vladavina mu je ostala kroz povijest označena kao najsurovija, ali i najuspješnija za samu Rumunjsku. Surovost mu je rasla iz čiste osvete prema Trgovištima zbog njihovog nevjerstva prema njegovom ocu.
U Transilvaniji se posebno okrutno odnosio prema neprijateljima i kriminalcima tako da ih nabio na kolce te izdizao na trg da ih javno pokaže narodu. Tako je utjerivao poslušnost i strahopoštovanje. Stvoriti strah od same pomisli na njegov lik bio mu je primarni cilj te tako dobivao poslušnost i lojalnost. Za vrijeme svoje vladavine kada je ostao bez saveznika spaljivao je sela, trovao vodu u bunarima tako da Turci ne bi imali što jesti i piti, a sultan iako iscrpljen došao je do glavnog grada i ugledao stravičan prizor koje danas ima posebno sablasnu ulogu u cijeloj povijesti. Scena s tisućama kolaca i na njima zabijeni turski zarobljenici jedna je od čistih horora utkanih u povijest. No vlastiti brat Radu ga na čelu turske vojske progoni te zatvara u poznatom dvorcu koje je služilo kao tvrđava . No Vlad III prema legendi bježi u planine a život okončava 1476. Godine.
Želite li kročiti stopama prepunim povijesti onda je putovanje u Rumunjsku Črnja Toursa najbolji odabir za Vas, doživite nezaboravnu avanturu

Leave a Reply

Call Now Button