Upoznajte Šibenik, grad šarmantnih uskih kamenih uličica, nevjerovatnih znamenitosti od koje su neke i pod zaštitom UNESCO-a !!!

ZNAMENITOSTI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

STARA GRADSKA JEZGRA

 

Stara gradska jezgra prepuna je prekrasnih srednjovjekovnih kuća i palača, kamenih ulica i uličica koje daju poseban šarm ovom gradu.

Najpoznatija i najveća ulica je Kalelarga koja je i otpjevana u mnogim pjesmama.

Isto tako, ovdje imate pregršt prilika da “nabacite” jedan dobar selfie

 

KATEDRALA SV. JAKOVA

Najljepša i najpoznatija građevina u Šibeniku zasigurno je monumentalna Katedrala Sv. Jakova koja je 2000. godine uvrštena u UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

Gradnja je započela u 15. stoljeću i trajala je više od stotinu godina. Katedrala je jedinstvena u svjetskim razmjerima jer je sagrađena isključivo od kamena bez ikakvog vezivnog materijala.

Jedan od glavnih graditelja čija je vještina utkana u ovo remek-djelo je Zadranin Juraj Dalmatinac.

Katedrala je posebna i po tome što je započeta u gotičkom, a završena u renesansnom stilu.

TVRĐAVA SV. MIHOVILA

 

Na uzvisini iznad grada nalazi se veličanstvena tvrđava svetog Mihovila.

Građena je od 15. do 17. stoljeća i služila je kao jedna od glavnih obrambenih točki grada s koje se nadzirao cijeli šibenski kanal i kopneni prilazi gradu.

TVRĐAVA SV. NIKOLE

 

Sredinom 16. stoljeća, na ulazu u kanal Sv. Ante, sagrađena je tvrđava Sv. Nikole kao glavna obrana od turske mornarice.

Sam pogled na ovu tvrđavu izaziva strahopoštovanje i jasno je kako je riječ o iznimnom pomorskom fortifikacijskom objektu.

4 BUNARA

Juraj Dalmatinac zaslužan je i za gradnju 4 bunara na istoimenom trgu koji su bili glavni izvor pitke vode u srednjem vijeku.

CRKVA SV. IVANA

Šibenik je grad koji ima 24 crkve i šest samostana. Jedna od zanimljivijih je Crkva Sv. Ivana, sa zvonikom u koji je ugrađen turski sat s jednom kazaljkom, dopremljen iz Drniša.

POJILO ZA PSE

Kolika se pozornost još u prošlosti davala kućnim ljubimcima u Šibeniku, zorno prikazuje pojilo za pse ugrađeno na pročelje jedne srednjovjekovne kuće u središtu grada.

mjesta koja morate posjetiti

DRAŽEN PETROVIĆ

Šibenik je rodno mjesto jednog od najvećih velikana u povijesti košarke, legendarnog košarkaškog Mozarta, Dražena Petrovića. Tragičnom automobilskom nesrećom u Njemačkoj 1993. godine prerano nas je napustio, ali njegovim majstorijama uvijek ćemo se diviti.
Svoje prve košarkaške korake započeo je na košu u Preradovićevoj ulici broj 3. Na zidu stoje brojni grafiti u čast Draženu. U obližnjem stanu obitelji Petrović uređena je spomen-soba u kojoj se nalaze Draženove stvari te brojni eksponati iz njegovog života.
Svakako posjetite i brončani spomenikDražena Petrovića, djelo akademskog kipara Kažimira Hraste. Spomenik je postavljen na Baldekinu i prikazuje mladog Dražena kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom

SOKOLARSKI CENTAR

Sokolarski centar smješten u gustoj borovoj šumi šibenske Dubrave, samo 8 km od središta Šibenika, predstavlja jedinstveno mjesto gdje se posjetitelji mogu upoznati s tajanstvenim životom nebeskih lovaca – sokolova.

PLAŽE

U Šibeniku i okolici osvježenje možete potražiti na nekoliko zanimljivih plaža – ako se poželite okupati sa Šibenčanima, posjetite kupalište Jadrija  (slika dole lijevo) u malom turističkom naselju pored Šibenika ili na novootvorenoj plaži Banj (slika dole desno)do koje možete doći ugodnom šetnjom uz šibensku rivu.

Leave a Reply

Call Now Buttoninformacije