fbpx

Splitska riva kultno je mjesto u gradu i omiljeno okupljalište Splićana. Ovdje su se dogodili mnogi povijesni događaji, dočeci sportaša, revolucije, štrajkovi, prosvjedi i slično. Riva je u potpunosti rekonstruirana prije nekoliko godina. Ispijanje kavice na Rivi je ritual i znamenitost sama po sebi i nemojte dozvoliti da posjetite Split, a da niste prošetali Rivom i popili kavu u jednom od brojnih kafića.
U podrumima Dioklecijanove palače održavaju se razne slikarske i kiparske izložbe. Najbolje ih je posjetiti kad je vani jako sunce jer pružaju odličnu zaštitu i hlad.
Nikako nemojte propustiti posjetiti monumentalni spomenik Grguru Ninskom koji je izradio jedan od najpoznatijih hrvatskih kipara Ivan Meštrović. Spomenik je visok impozantnih 6 metara. Vjeruje se da dodirivanje njegovog palca donosi veliku sreću i ostvarenje želja. Nemojte riskirati s praznovjerjem i obavezno ga dodirnite i zaželite želju!
Jedan od ulaza u Dioklecijanovu palaču nazvan je Zlatna vrata. Kroz njih je car Dioklecijan kročio u palaču.
Narodni trg poznat je kao Pjaca. Sa svih strana ga okružuju fantastične građevine: renesansna ura podignuta na ostacima rimske kule, prva gradska vijećnica, renesansna palača splitske plemićke obitelji Karepić i legendarna Gradska kavana.

Leave a Reply

Call Now Button